Vissza

A gyógynövény a növényt is gyógyíthatja

A gyógynövény a növényt is gyógyíthatja

Természetesen a legjobb! – avagy a gyógynövény a növényt is gyógyíthatja?

A kérdés jogosan vetődik fel minden innovatívan gondolkodó gazdában – hisz a gyógynövényeket régóta ismerjük és használjuk a humán gyógyászatban. Ki tudnánk-e aknázni jótékony hatásukat a növénytermesztésben, sőt, a növények védelmében? Ha megtaláljuk ezeket a módszereket a konvencionális termesztésben is, hatalmas kincsesbányára lelünk és még „zöld könyv” sem kell hozzá!

A gyógynövények sok hasznos vegyületet képesek előállítani, amelyek biokémia folyamatokra hatásosak lehetnek. Ilyen összetevők pl. az illóolajok, flavonoidok, karotinoidok, kumarinok, vitaminok, zsírsavak, fehérjék, cserzőanyagok, nyálkaanyagok, terpenoidok, ásványi anyagok, aminosavak, nikotin, hisztamin, tammin és még hosszan lehetne sorolni.

  • A jó növény kondícióért mit tehetünk?

Jó fajtát, vagy hibridet választunk, hogy a legfontosabb betegségekkel szemben legalább toleráns vagy ellenálló legyen. Elvégezzük a növényápolást, és hát, persze, ellátjuk tápanyagokkal – vagyis megetetjük, megitatjuk. Gondoskodunk a gyomszabályozásról is. Mi lesz az állati károsítókkal? És a többi betegség (baktériumok, vírusok, gombák) kockázatával?  Hát… majd megoldjuk kémiai kezelésekkel! Ugye, ismerős neked is ez a fajta „előrelátás”?

No, de tudod Te is, ha már növényvédelmi kezelés, akkor engedély, permetezési napló, méhek, szélsebesség, várakozási idő, szermaradvány, rezisztencia, göngyöleg - és ne is folytassam…

  • Mit tudnak ezek a gyógynövények?

Jobb lenne előre menni és a megelőzést szem előtt tartani. Erre kiválóak lehetnek a gyógy- és fűszernövények, amelyek illóolaj tartalma általános baktérium- és gombaölő hatású. Más kivonatok rovarriasztók vagy csigaűzők, esetleg fonálféreg riasztók. Fitofág károsítók nyomán a szöveti sérülésekre kipróbálhatnánk pl. a körömvirágot, amit általános sebgyógyítóként tartunk számon.  Te is tudod, hogy a levendula milyen jó molyirtó – de hát molyok vannak más kultúrákban is! Ismerjük az antibiotikumok baktérium ellenes hatását. Hiszen vannak növényi antibiotikumok is!   Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy a növényi kivonatok nem csak fertőtlenítő, növény egészséget szolgáló összetevőket tartalmaznak, hanem szövet erősítő, vitalizáló, általános sejtregeneráló, anyagcsere folyamatokat serkentő anyagokat is tartalmaznak – akkor már egy jó gyógynövény kombinációval a növénykondicionálást is megoldhatjuk. A jó kondíció: nagyobb stressztűrés, jobb ellenállás, nagyobb termés, jobb minőség – ez a lényeg! És ha még a kémiai terhelést is csökkentettük, egészségesebb lesz a termékünk!

  • Kezeljük azért a helyén a dolgokat…

Annak egyelőre kicsi a realitása, hogy nem lesz szükségünk kémiai kezelésekre. Az engedélyes szerek listája évről évre szűkül, rezisztencia alakul ki egyes szerekkel szemben. A permetezés kockázat a méhek szempontjából, a szermaradványok a fogyasztókat és a környezetet is terhelik.

A gyógynövényektől nem várhatjuk, hogy növényvédő szereket váltsanak le, de széles hatóanyag tartalmuk lehetővé tesz egy olyan aktív védelmet, ami közvetlenül a növényen és közvetetten a biológiai folyamatok stimulálásával segíti az önvédelmi folyamatokat. Ennek a szelíd, megelőzésre alapozott védekezésnek annál biztonságosabb a hatása, minél több, tudatosan összeválogatott gyógy- és fűszernövény kivonatára építjük és a tenyészidő alatt többszörösen kezeljük az állományt. A kivonatok készítésénél azonban a szakértelemre is nagy szükség lesz, hogy tényleg a fontos (zsíroldható/vízoldható) és hatékony vegyületeket nyerhessük ki és azokat stabilan meg is tarthassuk. A széles és természetazonos hatóanyag spektrum miatt azonban rezisztenciára, szermaradványokra és környezeti kockázatra nem kell számítanunk, egymás hatásait még erősíthetik is - tehát tényleg természetesen a legjobb!