Vissza

Tettes a drótféreg

Tettes a drótféreg

Drasztikus károkozás a tavaszi kultúrákban - tettes a drótféreg

Az utóbbi napokban feltűnően megsokasodtak azok az elkeseredett gazda megkeresések, akiknek a tavaszi kultúráit, főleg a napraforgó tábláit teljesen „legyalázta” a drótféreg.  Beszámolóik szerint a kelés bár vontatottan, de látszólag jól indult, de mire a gyomirtásra sor került volna, foltokban annyira megritkult az állomány, hogy már nem is volt mit kezelni. A drámai látvány sokkolja a gazdákat – az idő fogy az újravetésre, a költségek szaporodnak.

A drótférgek együtt élnek a kultúráinkkal a talajban, de súlyos kártételre szerencsére ritkábban lehet számolni. 

Mi lehet az oka az ilyen szintű károkozásnak?

Szakmai okok és a túlzottan kevés csapadék egyaránt szerepet játszhatnak. A nem megfelelő vetésváltás (kapás növény után ismét kapás) a nem optimális talaj előkészítés, a kötöttebb, gyomos talaj egyaránt segítik a drótférgek felszaporodását. Száraz talajban a vízigényüket is a friss növényből elégítik ki, ami még fokozza a kártételt. A vízhiányos talajban amúgy is nehezen induló növény tartósabban van kitéve a támadásuknak – több körülmény együttesen okozhatta a tömeges felszaporodást.

Vetés előtt ellenőrizd a drótférgeket talajfelméréssel: kézi gödörásásos módszerrel 3-5 drótférget találva négyzetméterenként – számíthatsz az újabb károkozásra. Ez az egyedszám is 10-20 % tővesztést vetít előre, de ha 20 egyedet is sikerül rögzíteni, a kár ismét elérheti a 100 %-ot!

Neked számít-e, hogy 9.000 Ft-ból vagy 28.000 Ft-ból kezeled a drótférgeket 1 hektáron?

Ha számít: válaszd az Agrováció innovatív fejlesztését, ami hatékony és gazdaságos!

AMG Pro-tech:

  • a kémiai szerekkel összevethető hatékonysággal tartja távol a gyökérkárosítókat,
  • különösen sorkezelésre ajánlott a gyökérzóna közelében, de a teljes állománykezelés is hatékony.
  • célzottan a gyökérhez juttathatod vetéssel egy menetben a vetőágyba, de kelés után is makrogranulátum formában pl. kultivátorral kezelve a felületet,
  • a károsító szervezeteket elriasztja, a talaj hasznos szervezeteit megkíméli,
  • szántóföldi növényekre is környezetkímélő, gazdaságos megoldás talajlakók távoltartására, hatékony védelmet nyújt 10-20 kg/ha AMG Pro-Tech sorkezelésben.

Az AMG Pro-tech megtalálható az agrovaciodirekt.hu webáruházunkban     

Kapcsolódó tartalmak:

A csemege kukorica is védelmet kíván a drótférgektől